Profil de fotograf: Farago Tudor Andrei

Profil de fotograf: Farago Tudor Andrei

Pasiunea pentru fotografie a lui Tudor a aparut inca din gimnaziu, ajungand ca, la doar 18 ani sa isi infiinteze propria firma, prin prisma caruia a putut sa isi exercite talentul. Desi inca intampina destule provocari, acesta nu se lasa descurajat si reuseste sa echilibreze cariera fotografica cu viata de student. Planurile de viitor il gasesc tot intr-un studio de fotografie, dezvoltand si proiectul sau actual, alaturi de o echipa pe care sa se poata baza, in dorinta de a crea fotografii calitative. Mai multe despre Tudor Farago puteti afla in urmatorul articol dedicat seriei “Profil de fotograf”. 

 

Cum a aparut pasiunea pentru fotografie si cand s-a transformat in profesie?

 

F.T.: Pasiunea mea pentru fotografie a inceput in jurul anului 2014-2015, cand eram elev in clasa a 6-a. Initial, faceam poze prin oras cu telefonul meu. Intr-un moment, am decis sa imi iau o pauza de la aceasta pasiune, crezand ca as vrea sa devin DJ. Totusi, in 2017 am prins curaj si am luat camera tatalui meu, un Sony DSC-HX300, si am inceput sa imi fotografiez prietenii. Pe masura ce imi dadeam seama ca fotografia ma atrage tot mai mult, in 2019, cu ocazia zilei mele de nastere, am primit cadou primul meu aparat DSLR, un Nikon D5300. Curand, am achizitionat si obiectivele 35mm F/1.8 si 85mm F/1.8 si chiar eram pe cale sa fiu chemat sa filmez primul meu aftermovie de catre un DJ.

In 2020, dupa implinirea varstei de 18 ani, am reusit sa imi infiintez propria firma si am inceput sa fiu solicitat tot mai frecvent la diverse evenimente, cum ar fi nunti, botezuri, majorate, dar si pentru sedinte foto sau crearea de continut pentru platformele de social media (Reels, TikTok, Shorts). Pe parcurs, am modernizat echipamentul si am dezvoltat propriul meu stil fotografic distinct.

 

Care sunt provocarile pe care le intampini cel mai des in cadrul proiectelor tale?

 

F.T.: Principalii factori dificili cu care ma confrunt in cadrul proiectelor mele sunt lipsa de mijloc de transport si gestionarea timpului, chiar daca am un program destul de bine organizat. Din cauza ca sunt inca student la facultate, nu dispun de resursele necesare pentru a avea o masina, ceea ce m-ar ajuta sa imi transport echipamentul sau sa realizez sedinte foto in afara Clujului. Aceeasi situatie se aplica si in cazul timpului, deoarece activitatile facultatii ocupa o mare parte din zi si, din pacate, nu am libertatea sa ma dedic pe deplin ceea ce imi aduce cu adevarat satisfactie.
 

Din punctul tau de vedere, ce reprezinta o fotografie buna?
 

F.T.: Multi fotografi ar afirma ca o fotografie reusita este aceea care captureaza emotia, iar acest aspect este intr-adevar important. Totusi, din perspectiva mea, o fotografie de calitate inseamna ca lumina este distribuita in mod corespunzator, compozitia este corect realizata (fara inclinari sau elemente deranjante in fundal etc.). Referitor la etapa de editare, albul trebuie sa ramana alb, nuantele pielii trebuie sa fie redata fidel, iar imaginea ar trebui sa aiba o luminozitate placuta.

 

Ce preferinte ai, ca gen de fotografie?

 

F.T.: Ma atrag in mod special genurile fotografiei de portret si fotografiei de evenimente, dar sunt foarte interesat sa invat cum sa fotografiez atat produse, cat si peisaje, inclusiv tehnicile specifice de editare asociate acestor genuri.


Ce echipament foto utilizezi în prezent si de ce l-ai ales?

 

F.T.: Folosesc un Sony A7IV cu 3 obiective: Sigma 24mm F/1.4, Sony 50mm F/1.8, Sony 85mm F/1.8. Pentru lumini folosesc un Godox AD200, Godox TT685N si Godox TL120. Am ales acest aparat foto deoarece aveam nevoie de o camera hibrid care sa poata sa se descurce atat pe foto cat si pe video. Inainte de aceasta camera am avut un Nikon D780, care era tot un hibrid, doar ca era putin mai lenta la AF si aveam nevoie de un monitor extern pentru a putea filma la calitatea maxima. A7IV imi ofera atat un Eye-AF impecabil, cat si flexibilitate in editare.

 

Care sunt planurile tale de viitor în acest domeniu?

 

F.T.: Pe viitor, am in plan sa dezvolt un studio care sa ofere facilitati pentru atat fotografiere, cat si filmare. As dori sa creez un spatiu versatil in care sa se desfasoare sedinte foto in interior, avand la dispozitie diverse fundaluri potrivite pentru diferite ocazii. De asemenea, intentionez sa configurez niste camere izolate fonic, potrivite pentru inregistrari video pe platforme precum YouTube sau Tiktok, inclusiv cu ecran verde pentru VFX. Studio-ul ar putea deveni un punct central pentru fotografi si editori, unde pot edita si socializa.

Pe langa aceasta, mi-ar face placere sa formez o echipa de incredere, pe care sa ma pot baza, pentru a ridica @no_data_photography la un nivel. Astfel, as putea sa aducem proiectele la un nou prag de calitate si creativitate.

 

Un sfat pentru cei ce sunt la inceput de drum in domeniul fotografiei?

 

F.T.: Pentru cei care sunt la inceput de drum, le recomand sa nu renunte la visul lor si sa nu investeasca bani in aparatura. Chiar daca suna contraintuitiv, mai bine inveti sa folosesti un aparat decent, sa-i inveti toate setarile si sa-l folosesti pana cand consideri tu ca poti mai mult decat poate aparatul. De asemenea, alt sfat pe care il pot oferi, este sa fiti sociabili cu oamenii si sa legati noi prietenii. Fotografia nu e doar despre bani, ci este despre a vedea ceea ce altii nu pot sa vada, sa oferi o perspectiva noua si sa surprinzi emotii; sa ajuti oamenii din jurul tau si sa fi "overall a genuine and kind human being". 

Fun Fact: Inainte sa ma apuc serios de poze, eram introvertit: nu ieseam din casa si nu aveam foarte multi prieteni; iar acum oamenii ma apreciaza si mi-am facut o gramada de prieteni.

 

Pe Tudor il puteti urmari si pe alte platforme: Instagram, Website

Postarea urmatoare Postarea anterioara
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini

Suport clienti Luni - Vineri 10:00 - 18:00/ Sambata-Duminica: Inchis

0314256991 office@photosetup.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!