Curatarea senzorului aparatelor foto cu Visible Dust

Curatarea senzorului aparatelor foto cu Visible Dust

Buna functionare a echipamentelor foto dar si calitatea imaginilor realizate, depind de multe ori si de modul cum sunt intretinute aceste echipamente.



Este binecunoscut faptul ca aparatele foto Mirrorless sunt mai predispuse la acumulari de impuritati pe senzor din cauza lipsei oglinzii, fata de aparatele foto DSLR care sunt putin mai protejate.



Pana nu demult, curatarea aparatului si mai ales a curatarea senzorului acestuia, se facea in service-uri specializate si era considerata o actiune destul de costisitoare. Iata insa ca aparitia solutiilor cat mai diversificate si simple pentru curatarea senzorului si intretinerea echipamentului digital din ultimii ani, face aceasta operatie mult mai facila si la indemana oricarui posesor de echipament, fara a mai necesita de cele mai multe ori, interventia unui service dedicat.




Astfel, Visible Dust, producator din Canada cu traditie si experienta in solutii pentru curatarea senzorului echipamentului digital, ofera o suita intreaga de solutii dedicate atat curatarii senzorului, a oglinzii, cat si a intregului aparat sau a obiectivelor, utilizand substante fara alcool, delicate si non-agresive fata de senzor si usor de folosit.

Cum se curata senzorul

Daca la un aparat foto Mirrorless, lucrurile sunt mult mai simple fata de DSLR deoarece doar scoti obiectivul si ai acces la senzor, la un aparat foto DSLR pentru a ajunge senzor trebuie sa faci cativa pasi in plus.
Important este ca, inainte de orice curatare, sa ai grija sa lucrezi intr-un mediu curat, sa nu fie mult praf, de preferat intr-un loc in interior si nu afara.
 
Pentru curatarea senzorului unui DSLR, asigura-te ca ai comutat aparatul pe functia de ridicare a oglinzii (mirror lock-up). Vei gasi aceasta setare in meniul aparatului. Doar asa vei putea avea acces direct la senzorul aparatului. Ai grija ca aceasta functie sa nu se dezactiveze in timpul curatarii senzorului. Fa cateva probe inainte sa vezi daca dureaza doar un interval de timp sau este activa pana la inchiderea aparatului!
 

Pasii pentru curatarea senzorului:

  • Pentru DSLR: activeaza functia de ridicare a oglinzii (si cortinei) pentru curatarea senzorului.
  • La Mirrorless: indeparteaza capacul sau obiectivul pentru a vedea senzorul.
  • Pune 2-3 picaturi din solutia VD pe spatula.
  • Treci cu spatula peste senzor de la un capat la altul o singura data (nu mai este necesara stergerea cu o spatula uscata).
Atenție! Treci cu spatula de la stanga la dreapta, de la dreapta la stanga, de sus in jos si de jos in sus, intotdeauna din spre latura spre centru si niciodată invers! Procedura in sine este simpla. Trebuie doar sa fii atent. Kit-urile acestea  pentru curatarea senzorului sunt dedicate pasionaților de fotografie, fotografilor amatori, nu service-urilor profesioniste, motiv pentru care sunt facute in asa fel incat sa fie usor de utilizat.

Solutiile pentru curatarea senzorilor

Solutiile pentru curatarea senzorilor sunt de mai multe tipuri si se utilizeaza in functie de natura impuritatilor aflate pe senzor. Iata-le mai jos explicate, solutiile pentru curatarea senzorilor:

Visible Dust Smear Away :


 
Visible Dust Smear Away este solutia perfecta pentru pentru indepartarea petelor vechi de natura necunoscuta, vechi, bine ancorate pe senzor sau pete de ulei. Ofera un strat protector si creeaza o bariera anti-statica pentru a reduce contaminarile ulterioare. Este acceptat in avion, este non-inflamabil si non-toxic. Se foloseste impreuna cu spatulele uscate, turnand doar 2-3 picaturi la o utilizare. Tubul contine 10 ml de solutie, suficient pentru folosiri indelungate.

Visible Dust VDust Plus :

Se utilizeaza pentru indepartarea petelor de natura necunoscuta dar cel mai mult pete de ulei si apa. Ofera un strat protector. Foarte eficienta si sigura pentru curatarea senzorlului. Se folosesc 2-3 picatiri la o utilizare, iar sticla contine 7,5 ml solutie, o cantitate suficienta pentru folosire indelungata.

Visible Dust Sensor Clean

Solutie dedicata eliminarii petelelor pe baza de apa si a contaminarii cu praf. Ofera proprietati antistatice (de respingere a prafului) si anti-abur. Este o substanta non-toxica, non-alcoolica, antistatica, anti-fog si acceptata in avion. 

Visible Dust Solutie CMOS




CMOS Clean este o solutie de curatare a senzorilor care elimină petele de saliva si uleiul de pe suprafata senzorului. CMOS Clean este un amestec de solventi ce se opereaza la "rece", proces ce consta in curatarea senzorului.

Petele de saliva sunt cele mai comune pete, cunoscute ca si "pete-necunoscute" in special la camerele Mirrorless. Pot proveni din tuse, conversatie sau chiar si respiratie de aceea este indicat sa purtati o masca in timp ce curatati senzorul. Solutia este non-inflamabila, non-toxica, acceptata in avion si se evapora rapid. Se utilizeaza cca 3-4 picaturi/curatare si se utilizeaza imediat ce ati picurat pe spatula.

Spatulele

Toate aceste solutii se utilizeaza impreuna cu spatulele uscate.

Spatulele sunt disponibile in diferite dimensiuni si se aleg in functie de dimensiunea senzorului aparatului foto.

Astfel ele pot fi:

Spatulele sunt uscate si create cu marginile rotunde si cu materialul conceput cu micro-canale astfel incat spatula curata eficient toata suprafata senzorului, in completa siguranta.

 

Spatulele de curatare Visible Dust au un sistem unic de prindere a materialului, fiind special concepute pentru curatarea senzorului delicat, fara a lasa urme.





Sistemul patentat cu micro-canale cu contur, ofera o acoperire uniforma a spatulei prevenind scurgerea pe margine a solutiei. Aceste canale ofera un spatiu suplimentar pentru absorbtia solutiei in exces, prelungind astfel durata de umiditate a spatulei in timpul procesului de curatare. Spatulele se pot achizitiona fie 1 buc, 3 buc sau de 12 bucati, pentru fiecare dimensiune de senzor in parte.
 

Curatarea obiectivelor

Pentru a mentine curate obiectivele, pasii sunt foarte simpli cu ajutorul solutiei de la Visible Dust si a microfibrei.


 
Solutia dedicata curatarii obiectivelor Lens Clean este o solutie fara alcool, ideala pentru suprafata delicata a lentilelor. Alaturi de Microfibra fina de la Visible Dust, ajuta la mentinearea suprafetei lentilei obiectivului, in perfecta stare.




 

Suport clienti Luni - Vineri 10:00 - 18:00/ Sambata-Duminica: Inchis

0314256991 office@photosetup.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!