Profil de fotograf: Dana Tudoran

Profil de fotograf: Dana Tudoran

Incepandu-si cariera inca din anul 2009, ca fotograf documentar, Dana Tudoran se bucura de fiecare moment in calatoria sa prin universul fotografiei. Provocarile nu sunt un impediment pentru aceasta, ci chiar vin ca un motiv in plus pentru care merita sa investeasca tot ce poate mai bun in pasiunea sa. Daca vreti sa aflati mai multe despre Dana si pasiunea sa, va invitam sa cititi urmatorul articol dedicat seriei “Profil de fotograf”. 
 

Cum a aparut pasiunea pentru fotografie si cand s-a transformat in profesie?

 

D.T.: Mi-am inceput cariera ca fotograf documentar in anul 2009, alaturi de sotul meu, si a fost de departe cea mai frumoasa si implinitoare experienta din viata mea pana in prezent. Initial, fotografia nu se afla in planurile mele, insa, dupa doi ani de colaborare cu sotul meu, un fotograf documentar cu o experienta de peste 25 de ani, am inceput sa simt o conexiune profunda cu sensul muncii mele si cu caracterul sau atemporal, motiv pentru care am decis sa urmez o cariera in acest domeniu.

Educatia mea cuprinde obtinerea unei licente la Universitatea Nationala de Studii Politice si Administrative, Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din Bucuresti, precum si un masterat in fotografie la Universitatea Nationala de Arte, tot in Bucuresti. La finalizarea studiilor de masterat, am realizat prima mea carte fotografica intitulata “Behind the Scenes - The Wedding Industry", o colectie omagiala de fotografii alb-negru realizate de-a lungul anilor, din entuziasm, in timpul colaborarii cu clientii nostri. Lucrarea mea cuprinde fotografii surprinse in perioada 2014-2022 si ilustreaza momente din culisele oamenilor care lucreaza in industria nuntilor, in ziua nuntii. 

Incepand cu anul 2020, fac parte din campania Generatia R pentru Canon Romania. De asemenea, am fost speaker la numeroase evenimente live organizate de Canon Romania, atat in Bucuresti, cat si in alte orase din tara.

Care sunt provocarile pe care le intampini cel mai des in cadrul proiectelor tale?

D.T.:
Apreciez foarte mult aceasta intrebare, deoarece provocarile pe care le aduce munca mea sunt unul dintre motivele pentru care am ales sa fac ceea ce fac. Am recunoscut, inca de la inceput, aspectele stimulative si captivante ale acestei profesii, pe care le consider o provocare constanta de crestere si adaptare. Fotografia este o arta complexa si intr-o continua evolutie, cu un rezultat atemporal. 

Fiecare proiect fotografic vine cu propriile experiente si aspecte unice, iar capacitatea de a aborda aceste provocari intr-un mod natural, narativ si creativ este esentiala in fotografia de succes. Adaptabilitatea la conditii diverse si stabilitatea emotionala necesara in fata momentelor puternic emotionale sau a subiectelor sensibile sunt calitati de care un fotograf trebuie sa dispuna. 

Abordarea tehnica, care implica o serie de cunostinte si abilitati tehnice, de la utilizarea echipamentului pana la editarea imaginilor, necesita un studiu continuu si o dorinta constanta de a invata mereu si de a ne perfectiona. Tehnologia si tendintele se schimba in permanenta in industria fotografica, iar noi trebuie sa ramanem actuali si sa evoluam odata cu ele. Deadline-urile si presiunea termenelor stricte, precum si importanta contextului in care fiecare secunda conteaza in timpul anumitor momente, reprezinta o provocare deosebita. Capacitatea de a gestiona presiunea este un aspect cheie al meseriei. Aprecierea acestor provocari inseamna a avea sensibilitate si empatie fata de oameni si situatiile in care se afla. Provocarile trebuie vazute ca o modalitate de a creste profesional si personal, de a ne depasi limitele si de a obtine rezultate remarcabile in munca noastra de fotografi.

 

Din punctul tau de vedere, ce reprezinta o fotografie buna?

 

D.T.: Pentru ca fotografia poate fi incadrata in cel putin 50 de genuri diferite, notiunea de "bun" poate diferi. In fotografia de nunta, conteaza emotia, dar nu si in fotografia arhitecturala sau de produs. O fotografie buna poate fi subiectiva in sensul ca ceea ce o face buna pentru unii poate sa nu fie la fel de impresionant pentru altii. Totusi, nu este chiar atat de simplu, si este bine sa fie asa. Modul in care fotograful exploreaza subiectul, compune imaginea si reuseste sa creeze o conexiune cu privitorul va completa intotdeauna definitia unei fotografii bune. Pe de o parte, o fotografie buna este tehnic perfecta, are o expunere corecta, o compozitie echilibrata cu elemente care se afla intr-o comunicare si o claritate impecabila, dar in acelasi timp poate fi buna si o fotografie care nu respecta acesti parametri, dar reuseste sa transmita un mesaj puternic si o emotie intensa.

 

Ce preferinte ai, ca gen de fotografie?

 

D.T.: Genul preferat este fotografia pe care o practic deja: fotografia de nunta, portret, fotografia de familie, toate realizate in stil documentar, si fotografia boudoir. Sunt constienta ca preferintele mele acopera o gama larga de genuri fotografice, insa potentialul creativ si provocarea din spatele fiecarui gen reprezinta pentru mine o forma de exprimare prin care pot relata povestile oamenilor intr-un mod autentic si impartial, sub forma de imagini narative puternice si relevante.

 


Ce echipament foto utilizezi în prezent si de ce l-ai ales?

 

D.T.: In obtinerea unor fotografii de calitate superioara, un echipament bun este extrem de important. Un echipament foto bun contribuie la cresterea profesionala si ne ofera incredere in abilitatile personale si in rezultatul final. In munca mea, lucrez inca de la inceput cu echipament Canon. In prezent, folosesc aparatul foto mirrorless Canon EOS R6, cu obiectivul RF 35 mm F/1.8 ca obiectiv foto principal preferat.

 

Care sunt planurile tale de viitor în acest domeniu?

 

D.T.: Sa ma bucur de aceasta experienta cat mai mult timp.

 

Un sfat pentru cei ce sunt la inceput de drum in domeniul fotografiei?

 

D.T.: Felicitari daca te afli la inceput de drum, cu siguranta ai ceva ce multi oameni pierd pe parcus: entuziasmul. Daca reusesti sa iti dai seama ce gen de fotografie iti place cel mai mult, restul se va rezolva de la sine. Nu vei renunta pe parcurs, indiferent de cate greutati intampini, si te vei bucura de alegerea facuta pentru mult timp.

 

Pe Dana o puteti urmari si pe social media: Facebook, Instagram, dar si pe website.
 

Postarea urmatoare Postarea anterioara
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini

Suport clienti Luni - Vineri 10:00 - 18:00/ Sambata-Duminica: Inchis

0314256991 office@photosetup.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!