Profil de fotograf: Anca Duse: Lumi in miniatura

Profil de fotograf: Anca Duse: Lumi in miniatura
Continuam seria in aceasta rubrica dedicata creatorilor de continut vizual, cu Anca Duse.


Cum a aparut pasiunea ta pentru fotografie?

A.D.: Pasiunea mea pentru fotografie nu a fost pasiune de la inceput. Mai degraba as spune ca a fost un interes, iar acest  interes a aparut pragmatic, din dorinta si responsabilitatea cu care urma sa tratez un proiect foarte special: o calatorie de un an de zile in jurul lumii, pentru a documenta destinatiile turistice pentru compania la care lucram atunci.
M-am pregatit pentru acesta calatorie timp de multe luni, urmand cursuri de spaniola, de scriere narativa si de fotografie. Privind acum in urma, cred ca se poate vedea o evolutie de la cadrele din Republica Dominicana, Cuba si Caraibe in general, locurile pe care le-am documentat primele, trecand la cele din Peru, Argentina si Chile, cand deja aveam catea luni de practica zilnica.

Saltul fotografic l-am facut prin Thailanda, in doua jumatate a anului haihui, de unde mi-am luat un obiectiv 24-105mm second hand. Diferenta de calitate fata de obiectivul de kit cu care plecasem in calatorie a fost de la cer la pamant. Cam de aici a inceput zona de pasiune, cand am vazut ca imaginile mele incep sa semene cu cele ale fotografilor pe care ii urmaream si admiram. Deja prin India sau Mauritius mi se parea ca suntem pe drumul cel bun.:)
Spun “suntem” pentru ca si partenerul meu de viata si de calatorie si-a luat un obiectiv tele pentru wildlife si facem echipa pe content.
Daca vreti sa va distrati si sa urmariti calatoria noastra, am documentat totul pe https://www.unanhaihui.ro/.


Cand s-a transformat aceasta pasiune, in profesie?

A.D.: Dupa ce s-a terminat anul in care am facut inconjurul lumii si m-am intors in tara, mi-am dat seama ca ma indragostisem de acel mod de viata si de fotografie. Am dat examentul si mi-am luat atestatul de fotograf si am inceput sa imi caut clienti. Lucram in turism, deci pasul firesc a fost sa ma indrept catre fotografia de interior, de arhitectura si de peisaj. Am inceput sa trimit oferte, sa sun, sa vorbesc despre ce vreau si asa au venit primele joburi platite. Cred ca de aici a inceput sa fie profesie, nu doar hobby.

 

Care sunt proiectele cele mai indragite?

A.D.: Imi place in continuare nisa aceasta de fotografie, aici imi ies proiectele cel mai usor, imi place sa le abordez creativ si aleg doar acele locuri din care cred ca pot scoate maximum. Cel mai indragit proiect din aceasta nisa legata de turism este documentarea vizuala pe care am facut-o pentru GreenVillage Resort, din Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii.

 

Postarea urmatoare Postarea anterioara

A.D.: La inceput de 2020 mi-am dat demisia cu scopul de a face doar asta, full time! Doar ca a venit pandemia si toata industria turistica s-a inchis. Brusc, am avut TIMP, ceva ce nu mai stiam cum se simte. Si am inceput sa rasfoiesc un document in care imi pastram idei cu ce vreau sa fac cand o sa am timp.

Una dintre ele era legata de genul meu preferat din liceu – am terminat Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza si apoi Facultatea de Istoria si Teoria Artei – si anume naturi statice. Stand in casa, mi s-a parut perfect!

Astfel, am inceput să construiesc lumi în miniatura, cautand frumusetea chiar si in perioada aceea incerta si dorind sa documentez modul in care mi s-a micsorat universul si cum s-a schimbat brusc viata mea de calator odata cu pandemia.

Aceastea sunt primele “miniaturi”. Nu m-am asteptat la nimic cand le-am publicat si reactia primita a fost o totala surpriza.Cel mai important lucru care s-a intamplat a fost ca feedback-ul primit m-a incurajat sa continui si sa dezvolt acest proiect.

Mai mult, cred ca odata cu pandemia si cu acest proiect, mi-am gasit misiunea: aceea de a duce un pic de culoare si inspiratie in viețtle oamenilor.

Pentru mine este mare lucru, mai ales ca sunt 100% pe cont propriu de atunci si vreau sa continui pe acest drum cat pot de mult.
Cum a evoluat acest proiect puteti vedea pe contul meu de Facebook sau Instagram https://www.instagram.com/anca_duse/, unde documentez si procesul de realizare a fiecarei compozitii.

Ce provocari ai avut in proiectele tale?

A.D.: In ultimii doi ani am avut mult mai multe proiecte creative pe nisa aceasta de miniaturi, decat cele legate de fotografia de arhitectura si travel.
Cred ca principala provocare este sa explic, intr-un fel simplu si clar, ca realizarea unei fotografii conceptuale presupune munca unei agentii de creatie full service, de fapt.
Ea incepe cu brieful pe care il completez in urma discutiei cu clientul, continua cu partea de ofertare si vanzare, iar apoi, daca mergem mai departe, cu documentarea si cu schitarea de idei.
Creativul din mine ia ulterior o pauza si ma transform in client service: prezint conceptul, il rafinez impreuna cu clientul, planific achizitia de recuzita si sedintele foto necesare. Apoi sunt buyer: caut si cumpar tot ce trebuie, de la fundaluri la obiecte diverse si flori. Intru apoi in studio ca stilist, aranjez scena ca un décor de teatru in miniatura si deabia dupa aceea imi iau aparatul si ma fac fotograf. Nu mai zic ca sunt si semi-jurist si pseudo-contabil undeva in acest proces!

Si iata asa, un proiect poate dura de la 2 la 4 saptamani. Am avut sansa sa lucrez cu oameni si companii care au inteles exact ce povestesc eu mai sus si le sunt tare recunoscatoare! Sunt mandra de fiecare proiect pe care l-am construit impreuna.

 

Ce preferinte ai ca gen de fotografie?

A.D.: Prima mea dragoste a fost si ramane fotografia de calatorie, cu accent pe natura si viata traita din plin in mijlocul ei. Ceea ce fac cu lumile in miniatura replica de fapt aceasta dragoste, la o scara mai mica.

 

Ce echipament ai si de ce il prefer?

A.D.: Am un Canon EOR R, primul mirrorless aparut si cateva obiective profesionale pe care chiar le folosesc: un 16-35mm si un 24-105mm, care este preferantul meu din toate timpurile si cu care realizez 90% din fotografii.
Am ajuns aici simplificand, pentru ca la inceput ti se pare ca trebuie sa ai multe si de toate, ca mereu apare ceva mai nou si mai bun. Eu ma uit mult la ROI inainte sa fac orice achizitie si analizez cat pot de rational daca merita sau nu investitia, chiar daca emotional mi-ar placea sa ma “premiez” cu echipamente noi.

 

Planuri de viitor?

A.D.: Planurile de viitor se duc incet-incet catre zona de NFT si video. Dar incet, pentru ca simt ca mai trebuie sa cresc si sa ma perfectionez pe imagine, in ansamblul ei.


Despre Anca Duse, mai multe imagini pe 

https://www.instagram.com/p/Cozj4FfKeE4/

https://www.instagram.com/p/CjvYcLkDzv_/

https://www.instagram.com/p/CiaVGBtjx7d/

Suport clienti Luni - Vineri 10:00 - 18:00/ Sambata-Duminica: Inchis

0314256991 office@photosetup.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!