Pasiunea pentru fotografie a Madalinei a inceput inca din anii de liceu, cand surprindea diverse cadre cu ajutorul unui aparat compact, fapt ce a determinat-o sa urmeze o facultate in domeniu, unde a descoperit si afinitatea sa pentru fotografia culinara. Despre provocarile cu care se confrunta cel mai des in cariera aleasa, afinitati, dar si alte informatii relevante despre Madalina puteti afla in cele ce urmeaza.
Cum a aparut pasiunea pentru fotografie si cand s-a transformat in profesie?
M.S.: Fotografia face parte din viata mea de pe la inceputul liceului, cand fotografiam lucrurile ce ma inconjurau cu o „sapuniera” sau cu telefonul. Dar m-am pus serios pe treaba atunci cand m-am hotarat sa urmez o facultate in domeniu (UNAGE Iasi): am primit cadou primul meu aparat foto profesional si am inceput pregatirea pentru admitere. Trebuie sa recunosc ca pasiunea s-a mai stins putin dupa anii de facultate, dar a reinviat odata ce am descoperit fotografia culinara. Si de atunci, e parte importanta din viata mea. Desi mi-ar placea ca in viitor sa fac o cariera din crearea de continut (sau din cofetarie), momentan am un job de zi cu zi, care, din fericire, este destul de flexibil si imi permite sa acord indeajuns de mult timp si dezvoltarii acestei pasiuni.
Care sunt provocarile pe care le intampini cel mai des in cadrul proiectelor tale?
M.S.: Cred ca pot spune ca ma confrunt adesea cu doua provocari majore. Intotdeauna dulciurile fotografiate (pe care tot eu le pregatesc) nu trebuie sa fie doar delicioase, dar si frumoase, sa dea bine in fotografii. Nu folosesc trucuri „artificiale” pentru a imbunatati aspectul preparatelor: asa cum sunt in imagini, asa arata ele si in realitate si pot fi fara grija mancate la finalul sedintei foto. Sigur, si partea de editare are meritul ei: incerc sa scot cat mai mult in evidenta subiectul, accentuand culorile, jucandu-ma cu zonele de lumina si umbra si corectand micile imperfectiuni.
Cealalta provocare ar fi crearea cadrului pe care il vizualizez eu intr-un spatiu restrans (99% din fotografii sunt facute la mine in sufragerie). Uneori, am un anumit cadru in minte, dar lipsa spatiului sau a anumitor elemente de recuzita ma impiedica sa il realizez asa cum mi-as dori. De multe ori, sunt mult prea critica cu mine, vreau ca totul sa fie perfect. Asa ca pot spune ca alegerea compozitiei, a modului de iluminare, a paletei cromatice sunt si ele pe lista micilor provocari. Dar tocmai ele fac domeniul acesta atat de frumos!
Din punctul tau de vedere, ce reprezinta o fotografie buna?
M.S.: Arta e subiectiva. Dar pentru mine, o fotografie buna trebuie sa fie „visually pleasing”, sa bucure ochiul privitorului si, de preferabil, sa starneasca o emotie, fie ea de fericire sau tristete. Mie imi plac mult fotografiile care spun o poveste, fie prin actiunea surprinsa, fie prin elementele din cadru, care te invita sa iti creezi propriul scenariu in minte.
Ce preferinte ai, ca gen de fotografie?
M.S.: Fotografia culinara (sau food photography) este, fara doar si poate, preferata mea. Imi plac, de asemenea, si fotografiile de tip natura statica, mai ales cele inspirate de picturile daneze. Si street photography ocupa un loc special in inima mea, desi acum nu prea o mai practic.
Ce echipament foto utilizezi în prezent si de ce l-ai ales?
M.S.: Atat pentru fotografii cat si pentru clipuri video folosesc un Canon 800D, cel mai des cu obiectiv Canon 50 mm f/1.4, ambele le am de cativa ani buni si inca isi fac extraordinar treaba. Am inceput pe alt brand de aparat foto, dar apoi am descoperit Canon si nu a mai fost cale de intoarcere. Si bineinteles, in fotografia culinara, trepiedul e de nelipsit – e luat chiar de pe Photosetup, un Manfrotto 190.
Care sunt planurile tale de viitor în acest domeniu?
M.S.: Vreau sa evoluez si sa invat cat mai multe lucruri din domeniul fotografiei culinare si de asemenea, vreau sa ma dezvolt mai mult si pe partea de video. Mi-ar placea sa am ocazia sa fotografiez produse si pentru cofetariile sau patiseriile din oras si sa creez continut pentru diverse branduri din domeniu. Si, desigur, sa cresc tot mai mult proiectul meu de suflet, blog-ul madelicii.ro!
Un sfat pentru cei ce sunt la inceput de drum in domeniul fotografiei?
M.S.: Sa nu uiti niciodata ca dragostea este ingredientul secret, lucru care se aplica si in fotografie. E important sa faci totul cu pasiune si sa ai ca scop principal bucuria ta sufleteasca si dorinta de a aduce frumusete in vietile celor care iti vad imaginile. Cand faci ceva cu pasiune, se vede, iar rezultatele sunt intotdeauna remarcabile! Daca ceea ce faci te implineste, nu renunta. Fotografia este o abilitate care se dezvolta prin practica. Cu cat fotografiezi mai mult, cu atat vei deveni mai confortabil si mai experimentat in domeniu. Succesul nu vine usor, dar pe parcurs, bucura-te de calatorie - te vei dezvolta, vei evolua si vei intalni oameni minunati.
Pe Madalina o puteti urmari si in social media Instagram, Facebook, dar si pe blog-ul sau.