Pasiunea sa pentru fotografie a fost prezenta inca de mic copil in viata lui Radu, iar acest lucru l-a determinat sa se perfectioneze constant pentru a realiza capturi cat mai profesioniste. Atent la detalii si perfectionist din fire, doreste ca prin fiecare fotografie sa transmita o emotie pentru a se conecta cu privitorul. Mai multe despre Radu Tataru puteti afla in urmatorul articol din “Profil de fotograf”.
Cum a aparut pasiunea pentru fotografie si cand s-a transformat in profesie?
R.T.: Pasiunea pentru fotografie cred ca a existat de cand ma stiu, inca de cand eram copil si au aparut in Romania primele telefoane ceva mai moderne, cu camera. Am avut de mic o inclinatie catre tot ce tine de domeniul artei. Mi-a placut si imi place sa cant la instrumente, sa desenez, si bineinteles, sa fotografiez. Am incercat diferite medii artistice prin care sa pot transmite lucruri, insa prin fotografie simt ca imi este cel mai usor sa fac acest lucru. Desi mi-am dorit un aparat foto DSLR de multi ani, primul a fost achizitionat abia acum 2 ani cand am dat total intamplator de cineva care vindea un model mai vechi, un Canon 1100D, cu un pret foarte atractiv. N-am ezitat si am luat aparatul foto de la acea persoana, iar restul e istorie. Am invatat in cateva zile, consumand ore intregi de continut, tot ce am putut despre fotografie si acel aparat, iar la scurt timp dupa am realizat ca asta este ce voi dori sa fac mult timp de-acum incolo, achizitionand asadar echipament foto mai nou. Nu am transformat inca aceasta pasiune in profesie, dar mi-ar placea ca intr-o buna zi sa realizez si acest lucru.
Care sunt provocarile pe care le intampini cel mai des in cadrul proiectelor tale?
R.T.: Desi sunt anumite teme fotografice in care cu siguranta as intalni provocari, dar nu am avut inca ocazia sa le abordez, sau altele pe care le-am abordat, dar nu in profunzime (cum ar fi fotografia de portret, de nunta, de evenimente), cred ca cea mai mare provocare si cea cu care ma intalnesc cel mai des, e lupta cu perfectionismul. Exista momente in care ma axez prea mult pe detalii, fie la pregatirea unei poze, fie la editat. Acest lucru ma face uneori sa petrec foarte mult timp pe un proiect si poate duce in extrema de a edita in exces sau in a-mi pierde viziunea artistica asupra fotografiei respective. Am inceput insa sa lucrez la acest aspect, incercand sa invat cand sa ma opresc si sa accept ca o fotografie este gata. Pauzele ocazionale in timpul procesului de editare ajuta foarte mult la acest lucru, deoarece dupa 5 minute in care nu mai ai aceeasi imagine constant in fata, o privesti cu alti ochi cand te intorci la ea.
Din punctul tau de vedere, ce reprezinta o fotografie buna?
R.T.: O fotografie buna cred eu ca reprezinta cea care iti transmite un sentiment, o emotie, indiferent de tehnica sau echipament. Poti urma toate "regulile" fotografiei sau sa ai cel mai performant aparat foto, dar asta nu garanteaza ca rezultatul final va avea un impact. Subiectul fotografiei, compozitia, momentul potrivit... acestea consider eu ca sunt elementele care conteaza cel mai mult.
Ce preferinte ai, ca gen de fotografie?
R.T.: Sincer sa fiu, imi plac absolut toate genurile de fotografie, din toate domeniile. Oricat ar recomanda multa lume sa iti gasesti o nisa pe care sa te axezi, nu as putea sa renunt din a face poze cu orice ocazie. Majoritatea pozelor mele se incadreaza in fotografia de natura si macro, dar asta deoarece acestea sunt subiectele ce imi sunt cel mai la indemana.
Ce echipament foto utilizezi în prezent si de ce l-ai ales?
R.T.: In momentul de fata aparatul meu principal este un Canon EOS R6, insotit cateodata de un Canon 800D. Canon 1100D-ul de care mentionam initial inca il am si-l voi pastra ca amintire. Mi-am achizitionat acest Canon R6 mirrorless fiind impresionat de capabilitatile sale in lumina slaba, precum si de autofocusul excelent. Ca si obiective foto, detin atat cateva din gama Canon cat si din gama Tamron de care ma folosesc in aceeasi masura. Nu cred ca am un obiectiv pe care sa-l folosesc cel mai mult, dar mi-as dori sa detin la un momentdat un obiectiv 24-70 f2.8, ce mi-ar acoperi majoritatea dintre nevoi.
Care sunt planurile tale de viitor în acest domeniu?
R.T.: Imi doresc ca in timp sa evoluez cat mai mult, sa am parte de cat mai multe experiente si sanse de a face fotografii in tot felul de domenii. Voi lucra in continuare la portofoliul meu urmand ca intr-un viitor apropiat, sper eu, sa am ocazia sa colaborez si cu alte persoane sau companii.
Un sfat pentru cei ce sunt la inceput de drum in domeniul fotografiei?
R.T.: Pasiunea este cel mai mare impuls pe care il poti avea pentru a ajunge unde iti doresti. Odata invatate bazele fotografiei, fa cat mai multe poze, nu-ti fie frica sa experimentezi, sa gresesti si sa incerci lucruri neconventionale. Daca ai ocazia, cauta o comunitate de fotografi cu care poti impartasi idei si fotografii, si de la care poti primi feedback. Nu te simti demoralizat. Si poate cel mai important, distreaza-te!
Pe Radu il puteti urmari si pe retelele sociale: TikTok, Instagram