Continuam seria “Profil de fotograf” cu Matei Andrei. Am avut ocazia sa aflam mai multe despre el si despre pasiunea sa, iar acum dorim sa le impartasim cu voi, alaturi de un scurt mesaj din partea sa.
“Numele meu e Andrei si am 24 de ani. Calatoria mea in minunata lumea a domeniului vizual a inceput acum aproape un deceniu, iar de atunci a deveni o stare de spirit prin care empatizez si traiesc constant. Povestea mea vorbeste despre pasiune, devotament, curaj si incredere, purtandu-ma in tot acest timp, la marginea dintre ratiune si imaginatie, acolo unde totul e posibil si unde singura limita existenta, sunt chiar eu. Dorinta de a transpune momente unice in povesti vizuale care sa transmita emotii mi-a conturat stilul si m-a facut sa imi doresc in fiecare zi sa fiu putin mai bun si putin mai aproape de visurile mele. Fotografia e un domeniu aparte, care deschide usi si ofera experiente extraordinare, greu de intalnit. Iubesc mereu drumul pe care il am de parcurs pentru a surprinde o fotografie, si iubesc sa-i vad pe cei din jurul meu retraind amintiri aparte prin prisma materialelor vizuale. Mereu am impletit aceasta pasiune cu calatoritul, o alta pasiune care sunt de parere ca te face mai bogat si iti ofera experiente demne sa te invete lucruri aparte, pe care nu le poti percepe decat traindu-le. M-a ajutat sa descopar lucruri noi despre mine si despre lumea din jurul meu, sa iau decizii si sa nu renunt niciodata, oricat de mari sunt provocarile. Sunt foarte ferici sa impartasesc aceasta pasiune cu voi si sa va invit sa descoperiti lumea fascinanta fotografiei si povestile minunate care se contureaza in jurul acesteia.”
Cum a aparut pasiunea pentru fotografie si cand s-a transformat in profesie?
M.A.: Pasiunea pentru fotografie a aparut acum aproape un deceniu, pe vremea cand aveam doar 15 ani si realizam fotografii cu telefonul. Iubeam sa fotografiez apusurile, iar mai apoi sa jonglez cu blendurile de culori pentru a contura imaginea finala. M-a atras felul in care poti transpune o parte din tine intr-o poveste vizuala care sa motiveze, sa inspire si sa creeze un vibe. Cu timpul, s-a transformat spontan in profesie. Primii clienti care au crezut in viziunea mea si bucuria pe care am vazut-o in ochii lor m-a facut sa stiu cu siguranta ca nu imi doresc sa pasesc pe alt drum.
Care sunt provocarile pe care le intampini cel mai des in cadrul proiectelor tale?
M.A.: Un drum fara provocari este un drum pe care nu iti doresti sa fii, deoarece provocarile sunt cele care fac diferenta in procesul tau de invatare. Lucrand cu oamenii, comunicarea e cheia, asadar o mare parte dintre provocari apar tocmai in acest proces. Este foarte important cum sa inveti sa relationezi si cel mai important, sa empatizezi cu persoanele cu care lucrezi. Practic, sa intelegi ceea ce isi doresc cu adevarat clientii tai. O alta provocare este redescoperirea, deoarece domeniul creativ este unul foarte volatil. Poate si voi ati simtit uneori ca va simtiti fara acea doza zilnica de creativitate, asadar este o provocare constanta sa gasesti idei, sa concepi si sa transpui o parte din ceea ce insemni tu, in fotografiile tale.
Din punctul tau de vedere, ce reprezinta o fotografie buna?
M.A.: Fotografia este un concept atat de profund, incat este foarte important sa intelegi ca sta dincolo de parametrii tehnici, dincolo de reguli si tehnici. Fotografia este despre drumul pe care il parcurgi pentru a surprinde acel moment, e despre ceea ce traiesti in acea calatorie. E despre momentele minunate construite in jurul domeniului vizual si despre modul in care poti transforma un moment intr-o amintire, intr-o poveste. Cred ca o fotografie buna este o fotografie care transmite, care misca si care inspira, iar o fotografie care denota asta, are in spate exact istoria de care va povesteam. Fotografie e emotie.
Ce preferinte ai, ca gen de fotografie?
M.A.: Iubesc fotografia de portret si cea de peisaj, insa mereu incerc lucruri noi, dezvolt si imbunatatesc.
Ce echipament foto utilizezi în prezent si de ce l-ai ales?
M.A.: Am ales sa folosesc gama Canon, mai precis R6 ca body, deoarece iubesc paleta lor de culori si modul in care poti captura cele mai deosebite momente. Obiectivul meu preferat e cel de 85mm 1.4 datorita bokeh-ului minunat si a felului in care aduce sub acelasi acoperis nuante aparte de culori. Cu toate astea, obiectivul pe care nu il dau aproape niciodata jos de pe aparat este 35mm 1.4, cu care realizez o mare parte din proiectele mele.
Care sunt planurile tale de viitor în acest domeniu?
M.A.: Am multe planuri pentru viitor, insa cel mai mult imi doresc sa realizez un studio diferit, cu un vibe diferit de tot ceea ce exista, unde sa puteam realiza cele mai speciale proiecte, bucurandu-ne de magia locului, de o cafea buna si de multa inspiratie. Imi doresc sa fac o calatorie in jurul Pamantului, pe care sa o si documentez si despre care sa scriu o carte.
Un sfat pentru cei ce sunt la inceput de drum in domeniul fotografiei?
M.A.: Niciodata sa nu incetati sa visati, pentru ca daca va place cu adevarat acest domeniu, puteti face orice va doriti. Auzim de multe ori ca domeniul creativ nu este unul ''de viitor'', ca este presarat cu provocari mari si instabilitate, insa daca te dedici complet, acest lucru se poate schimba radical. Iti va oferi libertate, experiente unicii si momente pe care nimeni nu ti le va putea lua. Este foarte important sa ai rabdare si sa inveti constant, uneori e nevoie de luni/ani pentru a ajunge acolo unde iti doresti. Dar cand o faci, implinirea nu are margini. Inconjurati-va de oameni care va inteleg si bucurati-va de momente.
Pe Andrei il puteti urmari si in social media: Facebook, Instagram