Profil de fotograf: Edy Fertel

Profil de fotograf: Edy Fertel

Edy Fertel este exemplul viu al faptului ca pandemia a avut si cateva efecte benefice, el descoperindu-si pasiunea in aceasta perioada. Desi nu a trecut foarte mult timp de cand pasiunea s-a transformat in profesie, capturile sale sunt extrem de reusite. Mai multe despre parcursul lui Edy Fertel va lasam sa descoperiti in urmatorul articol din rubrica “Profil de fotograf”.  

 

Cum a aparut pasiunea pentru fotografie si cand s-a transformat in profesie?

 

E.F.: De cand eram la scoala, studiind cinematografia si comunicarea, am fost intotdeauna un fan al fotografierii si al editarii videoclipurilor. Obisnuiam sa postez poze pe retelele de socializare ca toti ceilalti, ca si un hobby. La inceputul anului 2020 m-am intors in Romania, dupa 22 de ani. Planul era sa incep o afacere, dar bineinteles ca toate planurile au fost distruse din cauza pandemiei care a inceput cateva saptamani mai tarziu. M-am trezit acasa cautand ce sa fac cu atat de mult timp liber, chiar m-am gandit sa fac poate livrari de mancare sau sa fiu sofer de ride sharing. Era important pentru mine sa am o ocupatie. In cele din urma am decis sa-mi transform hobby-ul intr-o profesie, am invatat toate elementele de baza ale fotografiei online de pe YouTube si de acolo totul este istorie! Astazi, dupa trei ani, sunt dependent de fotografie - asta fac in timpul liber si pentru a-mi castiga existenta.


Care sunt provocarile pe care le intampini cel mai des in cadrul proiectelor tale?

 

E.F.: Ca hobby fac fotografii de strada si in acest domeniu sunt multe provocari! Prima este despre cum sa nu arati ca o persoana ciudata pe strada care face poze oamenilor, reactiile acestora fiind diferite. Desigur, dupa ce oamenii inteleg ce faci si vad rezultatele, marea majoritate apreciaza si imi sustin activitatea. O alta provocare cu care cred ca ne luptam cu totii este faptul ca de multe ori cream continut pentru social media si nu intodeauna este ceea ce ne place foarte mult - am devenit toti dependenti de like-uri! Un exemplu este faptul ca deseori fotografiem pe verticala si nu pe orizontala, asta doar pentru a ocupa un spatiu cat mai mare pe ecranul telefonului. Un alt exemplu sunt aceste clipuri scurte care au innebunit lumea, iar eu, ca si toti ceilalti, am inceput sa le creez desi nu-mi plac, nu ai de ales dar, daca vrei sa ramai relevant, uneori trebuie sa hranesti algoritmul cu ceea ce-i place :)

 

Din punctul tau de vedere, ce reprezinta o fotografie buna?

 

E.F.: In ceea ce ma priveste, o fotografie reusita este una care respecta in primul rand regulile de baza ale fotografiei precum compozitia corecta, expunerea corecta etc. La fel de important, ar trebui sa fie o fotografie care sa creeze o emotie privitorului, fie ca este o emotie pozitiva sau negativa, iar daca ai facut o persoana sa zambeasca, sa fie intrigata, sa admire sau sa se enerveze cu adevarat, pentru mine aceasta este o imagine reusita.

 

Ce preferinte ai, ca gen de fotografie?

 

E.F.: Ca si ocupatie sunt fotograf de portrete si headshots. In rest sunt pasionat de fotografia de strada, fotografia urbana iar adevarata mea slabiciune este fotografia de noapte. Panning-ul, expunerile lungi, fotografia in lumina slaba sunt lucrurile care ma provoaca pentru ca sunt foarte grelu de realizat, iar daca reusesti sa le faci corect satisfactia este pe masura.



Ce echipament foto utilizezi în prezent si de ce l-ai ales?

 

E.F.: Folosesc echipamente Canon inca din prima zi, sunt foarte multumit! Camerele mele principale sunt Canon R6 si Canon R. Am prea multe obiective insa preferatele mele sunt: Canon EF 15-35mm, Canon EF 85mm 1.4 si cel mai ieftin obiectiv pe care l-am cumparat si il folosesc foarte des este Nifty Fifty (Canon EF 50mm 1.8).

 

Care sunt planurile tale de viitor în acest domeniu?

 

E.F.: Acum un an am semnat un contract la Viena si de atunci locuiesc in Austria. In viitorul apropiat sper sa ma intorc in Bucuresti langa prieteni si familie. Acolo vreau sa deschid un studio de portrete in care sa-mi las creativitatea sa infloreasca si sa cunosc oameni noi in fiecare zi. Un alt lucru pe care mi-l doresc este sa continui sa invat si sa ma specializez in domeniu

 

Un sfat pentru cei ce sunt la inceput de drum in domeniul fotografiei?

E.F.: Fotografiati in modul manual, invatati, testati si incercati intotdeauna sa va imbunatatiti! Nu va raportati la reactiile celorlalti dar totusi invatati sa acceptati critica constructiva. Fotografiati ceea ce va place si, de asemenea, nu ezitati sa incercati si ceva nou. Dar cel mai important, nu va opriti! Continuati sa creati cat mai mult!
 

Pe Edy il puteti urmari si in social media: Website Facebook Instagram

Postarea urmatoare Postarea anterioara
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini

Suport clienti Luni - Vineri 10:00 - 18:00/ Sambata-Duminica: Inchis

0314256991 office@photosetup.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!