Sarbatorim impreuna Ziua Artei Fotografice in Romania

Sarbatorim impreuna Ziua Artei Fotografice in Romania
Astazi, pe 11 ianuarie, marcam impreuna Ziua Artei Fotografice in Romania, un moment de sarbatoare a unei forme de arta care a cucerit lumea cu puterea sa de a surprinde realitatea, emotiile si momentele efemere ale vietii. Fotografia, mai mult decat o simpla imagine, este o poveste, o amintire, o particica de istorie si o expresie artistica profunda.

Istoria Fotografiei in Romania 
Fotografia in Romania are o istorie bogata si fascinanta. Pe data de 11 ianuarie, Romania isi aduce omagiul unei arte care a schimbat fundamental modul in care vedem si intelegem lumea inconjuratoare - fotografia. Aceasta zi nu a fost aleasa la intamplare; ea coincide cu nasterea lui Carol Popp de Szathmáry la Satu Mare in anul 1812, un pionier care a lasat o amprenta in istoria vizuala a Romaniei si a lumii. Szathmáry, recunoscut ca primul fotograf roman si unul dintre primii fotografi de razboi din istorie, a deschis calea catre o forma de arta care imbina esteticul cu documentarul, aspecte artistice cu iz istoric. 

Lucrarile sale din Razboiul Crimeii au capturat nu doar peisaje ale bataliilor, ci cumva si trairilor celor prinsi in mijlcul conflictului. Szathmáry a fost mai mult decat un martor, un cronicar al acelor timpuri, imortalizand taberele rusilor si turcilor cu o acuratete care pana atunci nu au fsot posibile. Portretele combatantilor, realizate de el, sunt astazi pastrate la Academia Romana si ofera o fereastra nepretuita spre trecut, demonstrand puterea fotografiei de a conserva istoria.

In timpul Razboiului de Independenta, Szathmáry si-a continuat misiunea, devenind pentru a doua oara reporter de razboi, unde a documentat razboiul atat prin fotografii, cat si prin schite, realizand astfel o noua dimensiune narativei vizuale a epocii.

Astazi, sarbatorim Ziua Artei Fotografice in Romania nu doar prin prisma tehnologiei si a artei, ci si ca un act de recunoastere a impactului profund pe care fotografia il are in pastrarea si intelegerea istoriei noastre. Pe 11 ianuarie, ne amintim de Carol Popp de Szathmáry si de toti aceia care au urmat in pasii lui, tesand in continuare povestea vizuala a natiunii noastre.

11 ianuarie, 11 fotografi, 11 povesti vizuale 
In onoarea acestei zile speciale, am invitat 11 fotografi romani sa impartaseasca cu noi ce reprezinta pentru ei ziua de 11 ianuarie si sa ne ofere o fotografie draga inimii lor. Fiecare imagine este in sine opoveste, oferindu-ne o fereastra spre universul personal si artistic al fiecarui fotograf.

Dragos Asaftei ne aminteste de sansa descoperirii timpurii a pasiunii pentru fotografie, ceea ce reprezinta pentru el o bucurie constanta de a surprinde emotii si peisaje care iti taie rasuflarea. El impartaseste cu noi o fotografie a soarelui in echilibru pe varfurile Moldoveanu si Vistea-Mare din Muntii Fagaras, realizata cu echipament de top.

Dragos Asaftei ne impartaseste: „11 ianuarie imi aminteste cat de norocos am fost sa descopar devreme ca fotografia e ce vreau sa fac toata viata. Aveam 14 ani cand am inceput sa fotografiez, iar de atunci si pana acum, la 30 de ani, nu cred ca a fost o zi in care sa incetez sa fac asta. E o bucurie sa poti surprinde intr-o fractiune de secunda o scena care sa poata descrie emotii, fapte, locuri, chiar si vieti intregi. In ultimii ani fotografiez des pe munte, urc constant pe trasee si ma aflu des fata in fata cu peisaje care imi taie rasuflarea. Uneori simt ca nu stiu in ce directie sa mai fotografiez, atat de frumos e totul in jur. Si in acelasi timp sunt constient ca prin fotografiile facute pot retrai momentul respectiv, dar, mai important, il pot da mai departe celor din jurul meu. Unii apreciaza locul frumos, pe altii ii motiveaza sa iasa din casa, iar unora le aduce mai aproape tineretea ori momentul in care sanatatea le permitea sa urce in astfel de locuri. Toate acestea sunt recompensele fotografiei. Iar astazi, pe 11 ianuarie, e bine sa ne reamintim cat de norocosi suntem ca avem ocazia sa le traim.

Ca echipamente folosesc drona DJI Mavic 3 Pro, Canon R6 II, Canon RF 15-35mm + 70-200mm + 50mm 1.8”
Postarea urmatoare Postarea anterioara
Julius Paul reflecta asupra impactului tehnologiei asupra fotografiei, reamintindu-ne ca, desi democratizarea acestei arte a avut si consecinte indoielnice, cu impact negativ asupra perceptiei oamenilor, totusi in ultimul deceniu a existat o crestere in calitate si rafinament. El subliniaza importanta unei zile nationale dedicate artei fotografice si isi exprima speranta in continuarea respectului fata de aceasta forma de arta.

Julius Paul ne impartaseste: „Chiar daca inca de la inventarea ei in secolul al XIX-lea fotografia a avut o crestere spectaculoasa din punct de vedere tehnic si tehnologic, iar multi artisti plastici consacrati au inceput sa foloseasca acest procedeu ca mijloc de exprimare artistica, spre finalul secolului al XX-lea s-a produs un mare declin. Paradoxal, tehnologia avansata a dus la o democratizare a fotografiei permitand oamenilor fara experienta sau cunostinte tehnice sa realizeze imagini calitative tehnic, insa in acelasi timp, aceasta liberalizare a tras in jos perceptia oamenilor asupra fotografiei din pricina faptului ca s-au produs multe imagini de o calitate indoielnica din punct de vedere estetic si conceptual. Cel putin in Romania, in perioada 1990-2010, fotografia a fost asociata cu "ciubucareala de weekend", pe buna dreptate, din pricina infuziei mari de utilizatori care vedeau in fotografie un mijloc de a-si rotunji veniturile, netinand cont de calitatea imaginilor rezultate. La asta a contribuit si tehnologia ieftina, de larg consum. Dar o data cu aparitia internetului si a dezvoltarii surselor de inspiratie si educatie care a venit o data cu social media, foarte multi fotografi au crescut calitatea serviciilor realizate si implicit, au readus fotografia la rangul de respect pe care-l merita. Faptul ca dupa 2010 multi fotografi au inceput sa-si rafineze imaginile realizate pe partea tehnica si estetica, s-a produs o segregare intre arta fotografica si imaginea fotografica de duzina. Iar legat de importanta unei zile nationale dedicate Artei Fotografice, consider ca orice demers care are ca scop "spalarea" imaginii fotografiei este de bun augur. Sper ca si de acum incolo, colegii fotografi sa respecte acest domeniu si sa produca imagini care sa faca cinste artei fotografice.

Eu vad aparatura ca pe o unealta si am o filosofie personala despre cum trebuie sa ne raportam la tehnologie. Pe de o parte este important sa te poti baza pe echipamentele pe care le folosesti, iar ca profesionist este necesar sa detii tehnologie performanta, iar pe de alta parte trebuie sa ai grija sa nu devii sclavul echipamentelor, adica sa fii constient ca nu o camera scumpa va face treaba in locul tau.

Personal folosesc doua camere Sony a9 si ocazional 2 camere Sony a7IV, iar ca obiective am o gama larga de produse de la Sony, Sigma, Zeiss si Tamron. La asta se adauga o multime de accesorii, lumini si altele.”
Matei Andrei crede ca fotografia ne apropie, deschizand porti catre explorare si aventura. Pentru el, o singura imagine poate insemna calatorii prin culturi si emotii, un testament al puterii fotografiei de a comunica dincolo de cuvinte.

Matei Andrei ne impartaseste: „Cred ca acum, in secolul nostru, fotografia ne aduce mai aproape unul de altul, ne transpune de colo-colo si ne ajuta sa depasim anumite bariere. Cred ca e fascinant ca putem calatori si cunoaste diferite culturi si oameni, prin intermediul unei singure fotografii. Acum, mai mult ca niciodata, facem mii de fotografii, uneori milioane. Fiecare are o trasatura aparte, fiecare ne vorbeste despre fel si fel de lucruri. Spunea cineva odata ca fotografia color in general afirma, pe cand cea alb negru doar sugereaza. Te face sa iti imaginezi mii si mii de lucruri despre care nu ai de fapt nicio informatie reala. E uluitor. Vreau sa subliniez inca o data, cat de importanta este experienta si drumul pe care il parcurgi atunci cand realizezi fotografii. De fapt, despre asta este, nu? Vrei sa spui o poveste buna, care sa inspire - trebuie sa calatoresti, sa cunosti, sa experimentezi, sa urci dealuri, munti, e un sacrificiu si in asta. E bine de asemenea sa experimentezi, sa cunosti cat mai multe lucruri despre pasiunea ta, dar si sa te bucuri de prezent, de moment, de ceea ce ai in fata. Cred ca fotografia ne motiveaza si ne deschide o dorinta puternica de a explora si de a afla mai multe despre cele intamplate, de aceea se imbina atat de bine cu aventurile si calatoriile. E bine sa ne amintim mereu de ce am inceput sa facem fotografii, sa vedem ce ne aduce mai aproape de aceasta pasiune si sa privim fiecare zi ca pe o oportunitate unica de a crea ceva unic si inspirational.

Ca echipament folosesc Canon R6 si Canon 35mm 1.4 L II, iar fotografia este realizata in Bellagio, Lake Como”
 
Vlad Eftenie vede in fiecare zi o celebrare a fotografiei, invitandu-ne sa reflectam asupra contributiei noastre in acest domeniu si sa ne straduim sa fim mai creativi si autentici. El foloseste echipament variat, punand accent pe portabilitate si diversitate.

Vlad Eftenie ne impartaseste: „Celebrez Ziua fotografie in fiecare zi, cu fiecare declansare, de 20 de ani. In ziua dedicata serbarii oficiale, cred ca e bine sa ne intrebam cum putem imbogati domeniul fotografiei, ce putem face pentru aceasta, cum putem fi mai creativi si autentici. Ce putem oferi fotografiei, si nu doar cum o consumam. Mai ales astazi, intr-o lume care devoreaza imagini, care pierde profunzimea cuprinderii, trairii si intelegerii pe minut ce trece.

Folosesc un telefon mobil, aparate mirrorless de formate diferite si o drona mica. Portabilitatea este prioritara atunci cand explorezi timp si distante indelungate.”
Cristina Ion si Edy Fertel impartasesc o apreciere comuna pentru ziua de 11 ianuarie ca un moment de constientizare si celebrare a pasiunii lor pentru fotografie, subliniind cum fiecare imagine capturata poate deveni o emotie palpabila.

Cristina Ion ne impartaseste: „Pentru mine 11 ianuarie este ziua in care sigur ies pe undeva si am camera cu mine, pentru simplul fapt ca imi reaminteste care este pasiunea mea cea mai arzatoare. A avea o zi dedicata artei fotografice cred ca aduce un plus de constientizare si incurajeaza oamenii sa interactioneze si sa exploreze povestile vizuale capturate prin imagini ce usor, usor se pot transforma in adevarate emotii. 

Canon R5 iar din kitul meu nu lipsesc niciodata un 15-35mm f 2.8 si un 70-200 mm f 2.8”
 
Edy Fertel ne impartaseste: „Pentru unii dintre noi este un hobby, iar pentru altii este o profesie, nu conteaza in ce parte a spectrului va aflati in aceasta zi sarbatorim creativitatea din noi. Cred ca este important sa avem o zi in care sarbatorim arta fotografiei pentru a acorda credit tuturor fotografilor amatori si profesionisti deopotriva. In era videoclipurilor verticale si a inteligentei artificiale, am uitat oarecum de simplitatea lumii fotografiei pentru ca de acolo a inceput totul! :) 

Ca echipamente, folosesc Canon Eos R si R6, iar obiective am prea multe. Dar momentan cel mai mult folosesc un rf15-35mm si un ef 85mm 1.4”
 
Crisan Ioana, Teodora Codreanu, si Crina Popescu ne reamintesc de influenta naturii si a creativitatii in munca lor, fiecare cu o abordare unica a fotografiei, fie ca este vorba de paduri feerice sau de concepte creative care prind viata prin obiectivele lor.

Crisan Ioana ne impartaseste: „In primul rand vreau sa le urez un calduros La multi ani tuturor fotografilor. Pentru mine, natura este cea mai mare inspiratie a mea si lasand la o parte pensulele si vopselele, aparatul foto si programul de editare ma ajuta enorm in crearea unui tablou artistic digital. Una dintre fotografiile care ma reprezinta este cea legata de natura in special padurea.

Aparatura pe care o folosesc este Canon R6 cu obiectivele Canon 16-35mm f2.8 III si Canon 70-200 f2.8 II”
 
Teodora Codreanu ne impartaseste: „Pentru mine a devenit ziua in care se sarbatoreste ARTA prin FOTOGRAFIE, iar eu pictez prin realizarea fotografiilor. 

Echipamentul pe care il folosesc Canon 5DmII , 50mm 1.4 si alte obiective Canon.”
 
Crina Popescu ne impartaseste: „Ziua de 11 ianuarie reprezinta pentru mine sarbatoarea formei de arta prin care imi traiesc viata. Am ales fotografia pentru ca iubesc sa surprind realitatea in cea mai frumoasa versiune a ei. Sony A1 este a doua mea pereche de ochi. Alaturi de el am dat viata tuturor conceptelor creative prin care mi-am eliberat imaginatia. Cred ca oamenii care au un spirit creativ au posibilitatea sa faca orice in acest domeniu. Insa pentru a deveni cu adevarat buni la ceva trebuie sa aleaga, iar prin aceasta alegere sa isi construiasca viata. Eu am ales fotografia.”
Carmen Barna si Cornelia Fotescu celebreaza fotografia ca o unealta de a ingheta timpul si o forma de arta care merita sa fie sarbatorita, fiecare cu perspectiva sa asupra capturarii momentelor si emotiilor.

Carmen Barna ne impartaseste: „Fotografia este cea mai pretioasa unealta contra timpului,merita sarbatorita pentru ca prin imtermediul fotografiei putem retrai oricand toate momentele pretioase din viata noastra.

Ca echipament folosesc Canon R6, iar fotografia este realizata cu Nikon D3300 si Nikorr 50mm.”
Cornelia Fotescu ne impartaseste: „Ziua Artei Fotografice este o ocazie minunata de a celebra arta capturarii momentelor si emotiilor in imagini. Este momentul perfect pentru a aprecia creativitatea si talentul fotografilor romani si pentru a recunoaste impactul profund al fotografiei in viata noastra de zi cu zi.

Folosesc o camera Sony A7 II impreuna cu diverse obiective: Sony 200-600 mm , Sony GM 90 mm 2.8 macro, Tamron 28-200 mm, Tamron 70-180 2.8, Sony GM 12-24 2.8”
Acesti artisti ai imaginii ne-au impartasit nu doar fotografii, ci fragmente din sufletul lor, imortalizate in timp. Echipamentele lor, de la Canon R6 la Sony A1, de la obiectivele de 15-35mm la drone si camere mirrorless, sunt martori ai cautarilor si aventurilor lor. Totusi, in spatele tehnologiei sta mereu artistul, cu viziunea si pasiunea lui.

Va reamintim ca ziua de 11 ianuarie nu este doar o celebrare a artei fotografice, ci si un moment de apreciere a modului in care fotografia ne conecteaza, ne spune povesti si capteaza frumusetea lumii din jurul nostru. Fiecare fotografie prezentata astazi ne aminteste ca, in spatele fiecarei imagini, se afla un ochi atent, o inima pasionata si o poveste unica.

Sa folosim aceasta zi pentru a explora lumea prin obiectivul camerei foto sau chiar a telefonului, sa apreciem arta fotografica si sa ne amintim de cei care, prin talentul si viziunea lor, aduc in atentia noastra imagini care raman vesnic in memoria colectiva. 

La multi ani tuturor pasionatilor de fotografie!
 

Suport clienti Luni - Vineri 10:00 - 18:00/ Sambata-Duminica: Inchis

0314256991 office@photosetup.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!