Profil de fotograf: Cosmin Sovan

Profil de fotograf: Cosmin Sovan

Printre pasionatii artei vizuale se numara Cosmin Sovan, un fotograf cu o viziune fermecatoare si o abilitate remarcabila de a transpune vibratiile fiecarui moment in imagini. Povestea sa in lumea fotografiei incepe inca din copilarie, totul luand o turnura serioasa in 2015, cand, in urma achizitionarii primului sau DSLR din Statele Unite, pasiunea s-a transformat intr-o profesie in devenire. De la provocarile intalnite in proiectele sale, pana la preferintele in materie de genuri fotografice si planurile viitoare, Cosmin ne dezvaluie tainele si pasiunile din spatele lentilei sale. Va invitam sa aflati mai multe despre Cosmin in urmatorul articol dedicat seriei “Profil de fotograf”.


Cum a aparut pasiunea pentru fotografie si cand s-a transformat in profesie?

 

Cosmin: As putea spune ca am fost dintotdeauna pasionat de creatie, de arta, de a transpune fizic imaginile din mintea mea, de mic cochetand cu desenul, ulterior cu fotografia pe film. In profesie s-a transformat timid, incepand cu anul 2015, dupa ce mi-am cumparat din SUA primul DSLR.


Care sunt provocarile pe care le intampini cel mai des in cadrul proiectelor tale?

 

Cosmin: Aici depinde foarte mult de tipul de fotografie practicat. Daca vorbim despre fotografie de eveniment (NBC) as zice ca uneori ridica probleme calitatea slaba a luminii, alteori clientii timorati de aparatul foto, insa pentru ambele exista solutii facile. Pe de alta parte, daca vorbim despre fotografia de travel, unde pentru un cadru cu adevarat impresionant, jaw-dropping, am nevoie ca toate elementele sa fie "on point", as zice ca cel mai des imi creeaza probleme conditiile meteo nu tocmai perfecte.

 

Din punctul tau de vedere, ce reprezinta o fotografie buna?

 

Cosmin: Pentru mine primeaza vibe-ul transmis de imagini. Aici ma refer la a transmite o stare, la a starni emotii, de orice fel! Pentru aceasta este bineinteles nevoie ca regulile de compozitie si iluminare sa fie respectate, iar momentul surprins, sau locul fotografiat sa aduca un aport emotional considerabil.

 

Ce preferinte ai, ca gen de fotografie?

 

Cosmin: Imi place sa incerc toate tipurile de fotografie, tocmai pentru a putea avea o opinie pertinenta cand discutam despre acest subiect. Pana acum si-au facut loc in inima mea fotografia de travel si fotografia de eveniment. Daca discutam despre fotografia de travel, pot spune ca imi place sa arat tuturor cum vad eu locurile prin care calatoresc, cum le simt si ce simt in acele momente. Pe de alta parte, daca vorbim despre fotografia de eveniment, iubesc sa transmit emotiile simtite in momentele surprinse in fotografiile mele. 


Ce echipament foto utilizezi în prezent si de ce l-ai ales?

 

Cosmin: Cred ca de prin 2018 am trecut de pe Canon pe Sony, in principal pentru ca lucrez hibrid. Imi place sa creez, indiferent ca este fotografie sau videografie, asadar la momentul tranzitiei am simtit ca Sony m-ar ajuta cel mai mult din acest punct de vedere iar pana acum nu pot spune ca m-au dezamagit.

 

Care sunt planurile tale de viitor în acest domeniu?

 

Cosmin: Mi-am propus sa incerc tot mai mult din toate ariile fotografiei si sa ma perfectionez pe cat mai multe dintre ele, respectandu-le particularitatile. De asemenea, vazand ca de-a lungul timpului am primit mult feedback pozitiv legat de calatoriile mele, am inceput sa lucrez la harti si trasee cu destinatiile vizitate, pentru a ajuta cat mai multi oameni in a se bucura de toate locurile pe care le vizitez si sa obtina fotografii la fel de deosebite.

 

Un sfat pentru cei ce sunt la inceput de drum in domeniul fotografiei?

 

Cosmin: Cel mai bun sfat pe care il pot oferi ar fi sa exerseze zi si noapte si sa "consume" cat mai mult din genul de fotografie de care sunt pasionati. Experienta e un factor cheie in cresterea calitatii produselor livrate, prin faptul ca atunci cand ajungem intr-un loc mintea vede potentialele cadre ce pot fi realizate. Putem avea insa aceasta "baza de date" in mintile noastre si urmarind munca altor colegi si modul in care au abordat fiecare locatie. 

Al doilea sfat ar fi sa nu se dea batuti! Orice inceput este dificil, in orice domeniu, iar parcursul nu va fi intotdeauna "smooth sailing" ci mai degrada va lua forma unei sinusoide, cu suisuri si coborasuri, asadar perseverenta este cheia!

Apoi, sa nu se blocheze pe vesnica problema a incepatorilor, iar din pacate uneori nu doar ei raman blocati pe acest subiect, anume: aparatura. Da, avem nevoie de aparatura de calitate, insa trebuie sa retinem faptul ca sunt doar obiecte menite sa ne faciliteze munca! E ca in domeniul auto: degeaba iti cumperi masina de formula 1 daca tu nu stii sa conduci ca un profesionist! 

Investim in sculele care ne vor usura munca, insa apoi trebuie sa investim in noi si in extinderea cunostiintelor noastre, pentru a putea folosi la maxim obiectele cumparate.

Iar la final as indemna toti colegii sa nu transforme ceva atat de frumos precum fotografia, de orice tip, intr-un simplu business. Daca nu punem suflet in creatie, ce rost mai are?

Cosmin ne impartaseste nu doar o poveste despre drumul sau in lumea fotografiei, ci si o lectie despre pasiune, perseverenta si dedicatie. De la primele experimente in arta vizuala, pana la proiectele ambitioase si planurile de viitor, el demonstreaza ca in spatele fiecarei imagini de impact se afla o poveste profunda si o munca asidua. Pentru Cosmin, fotografia nu este doar un simplu mijloc de exprimare, ci o forma de arta care capteaza esenta umana si infrumuseteaza lumea din jur. Intr-o epoca in care tehnologia pare sa domine, el ne aminteste ca esenta artei sta in emotie si in capacitatea de a transmite povesti unice si autentice. Astfel, calatoria lui in universul fotografiei ramane nu doar o poveste personala, ci si o sursa de inspiratie pentru toti cei care indraznesc sa vada lumea prin lentila inimii lor. Pe Cosmin il puteti urmari si pe alte platforme: Instagram, Website

Postarea urmatoare Postarea anterioara
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini

Suport clienti Luni - Vineri 10:00 - 18:00/ Sambata-Duminica: Inchis

0314256991 office@photosetup.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!