Continuam seria Profil de fotograf alaturi de Leea Moraru, o fotografa cu adevarat talentata. Leea a călătorit din lumea copilăriei, unde momentele importante erau imortalizate cu un aparat pe film într-o casă plină de amintiri, către o carieră profesională în fotografie, însuflețită de pasiunea pentru portrete și dorința de a surprinde frumusețea și emoțiile umane. Cu fiecare captură, Leea caută să transmită nu doar imagini, ci și povești și sentimente, considerând că o fotografie bună trebuie să fie nu doar tehnic perfectă, ci și emoționantă. Prin perseverență și dedicare, Leea a transformat pasiunea ei într-o adevărată artă și își dorește să împărtășească această pasiune cu toți cei care încep călătoria lor în lumea fotografiei.
Cum a aparut pasiunea pentru fotografie si cand s-a transformat in profesie?
Leea: Cand sunt intrebata de cat timp fac fotografie, cel mai des spun "e pasiune din copilarie". A inceput la o varsta foarte frageda, asta poate si pentru ca in casa parinteasca exista un aparat pe film si parintii imortalizau momentele importante, apoi a fost perioada de telefoane mobile care aveau camera foto, repede am facut trecerea la aparatul compact, iar acolo s-a declansat ceva. Am fotografiat la apus o frunza si atat de mult mi-a placut rezultatul final incat am spus cu voce tare: asta imi doresc sa fac! Vreau sa devin fotograf! De la pasiune la profesie au fost multi pasi, multe incercari, multa perseverenta, multa curiozitate. Insa cand mi-am dat seama ca placerea asta pot sa o transforma in meserie, atunci s-a schimbat totul. Constientizarea asta a venit in momentul in care incepeam sa am programari tot mai des.
Care sunt provocarile pe care le intampini cel mai des in cadrul proiectelor tale?
Leea: Daca primeam intrebarea asta in urma cu cativa ani, as fi spus lipsa echipamentelor foto. Si aici ma refer la restul de echipamente de care credeam eu ca am nevoie ca o fotografie sa fie asa cum voiam eu. Acum, provocarea cea mai mare pentru mine este sa empatizez cat mai mult cu persoana fotografiata. Imi place sa lucrez intr-un mediu linistit si cald, iar daca clientul nu se simte confortabil, e mai greu sa am parte de liniste. Investesc multa energie in oameni, pentru a-i face sa se simta bine la mine in studio, iar cand ei imi spun "ma simt foarte bine aici la tine" stiu ca provocarea a luat sfarsit, iar shootingul curge de la sine.
Din punctul tau de vedere, ce reprezinta o fotografie buna?
Leea: Eu am 4 pitici pe creier cand vine vorba de fotografiile mele : sa fie clare, nemiscate, drepte si fara noise. Inainte de orice am nevoie ca astea 4 aspecte sa fie in regula. Ma intereseaza sa stiu sa imi folosesc aparatul foto pentru ca in momentul in care vad rezultatul final sa nu ma deranjeze lucrurile tehnice (sau lipsa lor). Cum ar fi sa prind un moment superb si sa nu aiba focus. Adio moment. Dupa ce ma asigur ca tehnic sunt toate in regula, analizez ce imi transmite acea fotografie. Imi spune ceva? Sau e goala? Imi atrage atentia ceva? Sau e doar o poza ok? La sedintele foto cu mine, fiecare persoana are parte de indrumare, tocmai ca sa nu ajungem in acel punct de ”cum stau la poza, ce fac acum, ce fac cu mainile”, iar cel mai util sfat este acela de a avea o intentie in minte.
Ce preferinte ai, ca gen de fotografie?
Leea: Am inceput cu lucruri statice, flori si incercari de macro. Aveam nevoie sa fotografiez orice. In timp, mi-am dat seama ca vreau sa fotografiez oameni, iar aici fotografia a fost cel mai bun curs de dezvoltare personala pentru mine. Imagineaza-ti ca pana mi-am dorit sa fotografiez oameni, eu nu vorbeam. Nu ca nu stiam sa vorbesc, dar eram atat de inchisa in mine incat imi era frica sa scot 3 cuvinte pe gura. Chiar si asa, imi doream sa fotografiez oameni. Prima sedinta foto cu o persoana pe care am avut-o a fost ceva ce nu pot sa uit. Eu nu vorbeam, modelul nu vorbea, nu ne cunosteam (nu stiu cum a ajuns la mine). A fost cel mai greu lucru pe care l-am facut vreodata, dar atunci mi-am dat seama ca e necesar sa invat sa vorbesc cu oamenii. Intr-un final dorinta a devenit realitate, iar azi fotografiez zilnic oameni in studioul meu. Pe langa portret, care e prima dragoste, impreuna cu sotul meu facem fotografie de eveniment, sunt fotograf la teatru si alte nise care implica oameni.
Ce echipament foto utilizezi în prezent si de ce l-ai ales?
Leea: Folosesc Nikon Z7 II pentru ca Nikon d5 imi rupea spatele. Obiectivul foto mult iubit si cel mai folosit este 24-70 mm 2.8, pentru ca este foarte versatil, pot sa il folosesc in multe condintii, atat in fotografia portret cat si la evenimente. Mai am si alte obiective, atat fixe cat si zoom-uri, care sunt mereu in ghiozdanul meu dar le folosesc mai rar. Pentru partea de lumini, folosesc blitzurile de la Godox, AD600BM pentru studio si Godox V860III cand am nevoie de blitz pe aparat.
Care sunt planurile tale de viitor în acest domeniu?
Leea: Sa fotografiez cati mai multi oameni, sa ii fac constienti pe toti cat sunt de frumosi si sa ii ajut sa uite de convingerile negative de genul "eu nu sunt ies bine in poze". Pe langa asta am in plan sa organizez un vernisaj cu lucrarile mele, am cateva idei de proiecte capsula si sa imi alimentez mai mult pasiunea pentru videografie. Fotografia cu videografia din punctul meu de vedere merg foarte bine mana in mana, si mi-ar placea sa realizez proiecte video care sa transmita si mai mult emotiile oamenilor.
Un sfat pentru cei ce sunt la inceput de drum in domeniul fotografiei?
Leea: In zilele noastre e mult mai usor sa devii un fotograf bun intr-un timp mai scurt, fata de momentul in care m-am apucat eu de fotografie. Daca ar fi sa fiu iar la acea varsta frageda, dar sa am toate uneltele de acum, m-as uita la multe tutoriale online. Sincer inca fac asta si imi place sa urmaresc behind the scenes-uri de la alti fotografi. Sfatul meu este ca prima data sa isi cunoasca foarte bine aparatul foto. Fie el compact, DSLR, mirrorless sau telefon. Sunt multe tutoriale despre majoritatea echipamentelor. Cu cat stii mai bine ce face fiecare functie, fiecare buton, cu atat mai usor ajungi sa ai cadrul pe care ti-l doresti. E oribil momentul cand stii ca trebuie sa schimbi ceva dar nu stii ce anume sa schimbi. Un al doilea sfat este sa fotografieze incontinuu! Si in orice conditii. Prin exercitiu inveti multe lucruri. Al treilea sfat ar fi sa isi gaseasca o comunitate de fotografi care sunt la acelasi nivel cu el sau putin mai avansati, iar impreuna sa iasa la testat. Spun sa fie aproximativ la acelasi nivel, pentru ca daca ai in jur doar profesionisti, s-ar putea sa te copleseasca informatiile pe care nu le intelegi. Cand esti pasionat, vrei sa impartasesti ce inveti, ce descoperi cu cineva, iar f2.8, 1/250 si ISO 800 s-ar putea sa ii bage in ceata pe prietenii lor.
Leea demonstrează că pasiunea și talentul pot transforma un hobby într-o carieră de succes și împlinire personală. Prin evoluția sa de la început modest în fotografie până la profesionalismul și sensibilitatea sa în capturarea emoțiilor umane, Leea reprezintă un exemplu inspirațional pentru toți cei care își doresc să urmeze această cale. Cu fiecare click, Leea nu doar imortalizează momente, ci și construiește punți între oameni și emoții, aducând frumusețea și autenticitatea în centrul atenției. Prin proiectele sale viitoare și devotamentul continuu față de arta fotografică, Leea promite să aducă mai multă lumină și sens în lumea înconjurătoare, transformând fiecare imagine într-o poveste memorabilă. Pe ea o puteti urmari si pe alte platforme: Instagram, Facebook.