Profil de fotograf: Alina Botica

Profil de fotograf: Alina Botica

Seria “Profil de fotograf” continua cu Alina Botica, care si-a descoperit dragostea pentru arta intr-un moment neasteptat, dupa un concediu in Grecia. Aceasta a ajuns sa treaca de la un loc de munca intr-o banca la o cariera full-time ca fotograf. In cele ce urmeaza, Alina va impartasi cu noi provocarile si bucuriile intalnite in cadrul proiectelor sale, cum gestioneaza personalitatea unica a fiecarui subiect si cum reuseste sa creeze portrete intime. Descoperim ce inseamna, in opinia sa, o fotografie buna si ce preferinte are in termeni de gen fotografic. De asemenea, vom analiza ce echipament foloseste si de ce, care sunt viziunile sale de viitor si vom oferi sfaturi pretioase pentru cei care sunt la inceput de drum in acest domeniu captivant. Ramaneti alaturi de noi pentru a deprinde secretele din spatele lentilei.

 

Cum a aparut pasiunea pentru fotografie si cand s-a transformat in profesie?

 

Alina: Pasiunea pentru fotografie a aparut dupa un concediu in Grecia. Nu am o poveste care incepe in copilarie, de aceea zic ca fotografia m-a gasit pe mine cand eu am avut nevoie de ea. Lucram in banca si ma regaseam partial in jobul meu, in sensul ca aveam o echipa de oameni faini in subordine si incepusem sa invat despre tot ceea ce inseamna managementul unei echipe, dar cam aici se oprea placerea jobului meu. Nu m-am vizualizat niciodata ca fiind un om cu un job 9-18 pentru toata viata asa ca era inevitabil sa nu apara o schimbare. Ea a venit sub forma fotografiei, am facut o scoala foto, modul de incepatori si apoi si cel pentru avansati, iar de acolo am pornit incet, dar sigur, spre o cariera in fotografie. Am parasit mediul bancar in anul 2011 si de atunci fotografiez si invat constant.

 

Care sunt provocarile pe care le intampini cel mai des in cadrul proiectelor tale?

 

Alina: Oamenii sunt cea mai mare provocare pentru ca fiecare are personalitatea lui, fiecare are credintele lui, aspiratiile lui, frustrarile, dorintele lui. Fotografia de portret si boudoir este ceva foarte intim, foarte “in your face”. De cele mai multe ori invadezi spatiul personal al subiectului tau si este necesara o oarescare flexibilitate, deschidere, incredere…Este o provocare in sine sa reusesti sa comunici eficient cu fiecare dintre ei, sa-i faci sa lase garda jos, sa fie ei in fata aparatului de fotografiat

 

Din punctul tau de vedere, ce reprezinta o fotografie buna?

 

Alina: Pentru mine o fotografie buna este cea care imi transmite ceva, o emotie…indiferent ce emotie, important e sa-mi spuna ceva. As alege oricand o imagine nereusita din punct de vedere tehnic, dar care imi provoaca un sentiment, o reactie. 

 

Ce preferinte ai, ca gen de fotografie?

Alina: Imi place foarte mult fotografia de portret si cea de boudoir si am norocul (si curajul) sa fac asta in viata de zi cu zi. Imi plac fotografiile alb negru, simple, fara decoruri complicate, care pun in evidenta persoana pe care o fotografiez, care transmit emotii. 

 

Ce echipament foto utilizezi în prezent si de ce l-ai ales?
 

Alina: Canon R6 pentru ca era timpul ca vechiul meu aparat foto sa fie schimbat si, in 99% din sesiunile foto, un 50mm f1.4 pentru ca imi ofera versatilitate, este usor si compact, ma pot departa si ma pot apropia de subiectul meu, distorsiunile sunt minime. Iar in restul timpului, folosesc cu succes camera telefonului.

 

Care sunt planurile tale de viitor în acest domeniu?

 

Alina: Imi doresc sa ofer workshopuri pentru profesionisti sau pentru cei care isi doresc sa faca din fotografie un business. Imi doresc sa adaug alte servicii la sesiunile foto care sa ajute clientele in a avea o relatie mai buna cu ele si corpul lor…inca nu stiu exact ce si cum, dar sigur voi gasi ceea ce trebuie.

 

Un sfat pentru cei ce sunt la inceput de drum in domeniul fotografiei?

 

Alina: Am chiar un articol pe blog despre ce as fi vrut sa stiu la inceput de drum si lectiile pe care le-am invatat pe parcursul anilor. Le las mai jos:

  • Spune NU cand simti ca ceva nu este pentru tine, altfel risti sa aduni frustrari in loc sa te bucuri de un proiect. Nu te gandi ca pierzi ceva pentru ca Universul are intotdeauna grija sa ne scoata in cale ceea ce e bun pentru noi, fara sa simtim ca facem ceva impotriva vointei noastre.
  • Expunerea nu este o metoda de plata, nu ne plateste facturile! Daca vrei sa faci un proiect pentru tine sau sa oferi ceva gratuit cuiva pentru ca asa simti ca e bine sau pentru ca asa iti doresti TU, by all means do it, dar in termenii tai si exact cui doresti tu.
  • Incearca mai multe stiluri foto si apoi niseaza-te pe ceea ce iti aduce cu adevarat bucurie. Vei reusi astfel sa cresti mai repede pentru ca energia ta merge catre un singur tel.
  • Gaseste un mentor! Educatia este una dintre cele mai importante parti ale unui business de succes. Un mentor din domeniul tau, care are deja un business sustenabil si pe care tu il admiri, iti poate da sfaturi si te poate ajuta sa treci peste niste etape care te-ar costa mult timp/multi bani. Aici intervine si discutia despre aparatura si vreau sa-ti spun ca nu aparatura pe care o ai te face un fotograf bun ci ceea ce stii sa faci cu ea.
  • Exerseaza mult ca sa stapanesti cat mai bine skillurile necesare. Ai incredere in tine si nu te compara cu ceilalti - unii au alt parcurs decat al tau, altii sunt intr-o etapa diferita a carierei fata de cea in care te afli tu. 


Povestea Alinei vine ca un exemplu pentru toti cei care cauta sa faca o schimbare semnificativa in viata lor. Ea a invatat ca fiecare om, fiecare subiect, este unic si necesita o abordare personalizata. Pentru Alina, o fotografie buna nu este neaparat una perfecta din punct de vedere tehnic, ci una care transmite o emotie, un mesaj. Planuieste sa impartaseasca in continuare cunostintele sale prin workshopuri de fotografie si sa isi extinda serviciile, ajutand astfel si mai multe persoane prin arta ei. In final, sfaturile si lectiile sale de viata sunt nepretuite pentru oricine isi incepe drumul in lumea fotografiei.


Pe Alina o puteti urmari si pe Instagram, Website, Facebook.
Postarea urmatoare Postarea anterioara
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini

Suport clienti Luni - Vineri 10:00 - 18:00/ Sambata-Duminica: Inchis

0314256991 office@photosetup.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!