Noul Canon R6 Mark II deja se bucura de un mare succes printre fotografii profesionisti. Pentru ca am dorit sa avem structurate pe scurt si concret imbunatatirile aduse acestei camere, am apelat la un fotograf cu traditie in utilizarea camerelor Canon.
Iata mai jos parerea lui despre Canon R6 Mark II.
Sunt Mircea Maieru, fotograf de street si de portret, utilizator de Canon.
Mi-au trecut prin mana majoritatea aparatelor DSLR fabricate de Canon si toate aparatele mirrorless din seria R Canon. Astfel am avut placerea sa testez pentru voi si noul Canon EOS R6 mark II, atat la un mic eveniment cat si in cadrul unei sesiuni foto de portret in aer liber noaptea, in lumina imbietoare a unui targ de Craciun.
Canon R6II + RF 85mm la f2 si timp de expunere 1/50
De la bun inceput am intalnit modificarile la design fata de modelul anterior Canon EOS R6. In primul rand la Canon R6 II butonul de pornire a fost mutat pe partea dreapta, la indemana degetului aratator, astfel aparatul putand fi pornit si oprit cu o singura mana, un amanunt important mai ales pentru cei care utilizeaza mana stanga pentru a manevra un accesoriu cum ar fi o lumina suplimentara portabila, fie ea continua sau un blitz extern.
Apoi prezenta comutatorului separat intre modul foto si video, ce permite folosirea si in la video a tuturor modurilor de expunere automate, semiautomat si manual, plus a pozitilor “custom” de pe rotita principala de selectarea a modurilor.
Mai este prezent si un buton dedicat de rating, iar forma joystickului a fost imbunatatita pentru un raspuns tactil mai precis.
De remarcat si prezenta patinei inteligente de blitz, numita de Canon “ MULTI-FUNCTION SHOE", pentru care asteptam aparitia mai multor accesorii diverse, arat pentru lumina cat si pentru sunet sau alte functii.
Dar acum sa trecem la partea interesanta, respectiv cum s-a comportat in utilizarea propriu-zisa.
Am fost uimit de imbunatatirile aduse sistemului si asa foarte precis de focalizare la Canon R6 II. Noii algoritmi machine-learning raspunzand mult mai aproape de asteptarile fotografului, respectiv avand acum modul automat de decidere a tipului de subiect urmarit, comutand singur intre oameni, animale, masini sau alte subiecte. De asemenea daca folosim un mod de focus pe un punct prestabilit dar totusi selectam modul AF servo, aparatul va sti sa pastreze obiectul detectat in focus chiar daca noi refacem incadrarea si chiar daca apar alte obiecte mai apropiate in cadru.
Canon R6II + RF 35mm la f/2 si timp de expunere 1/60
Detectarea fetei si a ochilor este foarte buna si in conditii de contralumina sau lumina foarte scazuta, cu aceeasi precizie cu care eram obisnuit si pana acum, dar parca mai rapid la Canon R6 II. A nu se confunda precizia focusului cu rapiditatea lui. Precizia era extrema si pana acum, absolut fara erori de front sau back-focus, chiar incepand cu primul mirrorless din serie, EOS R, dar viteza de decizie a focusului pe care ochi sau pe care obiect sa se opreasca si urmarirea lui in cadru este din ce in ce mai rapida cu fiecare generatie noua.
Canon R6 II + RF 50mm la f/2 si timp de expunere 1/80
Calitatea imaginii la ISO ridicat a noului Canon EOS R6 II este foarte buna, desi rezolutia este mai mare decat a modelului precedent, EOS R6, am observat ca zgomotul de imagine este sensibil egal, cee ce este un lucru laudabil.
Canon R6 II + RF 50mm la f/2 si timp de expunere 1/50
Bateria se pare ca tine ceva mai mult decat la modelul anterior, probabil datorita faptului ca senzorul nou se incinge mai putin, deci consuma si mai putina energie din baterie.
Canon R6 II + RF 85mm la f/2 si timp de expunere 1/50
Restul de caracteristici tehnice si imbunatatirile existente le gasiti descrise in amanunt pe site-urile de profil, nu are rost sa le insiruim aici. Mai ales la modul video sunt imbunatatiri majore.
Cert este ca din punctul meu de vedere este un upgrade notabil fata de modelul anterior fie numai si pentru aceste doua lucruri : Imbunatatirile aduse de sistemul de autofocus si ergonomia butonului de pornire.
Canon R6 II + RF 50mm la f/2 si timp de expunere 1/50
Portretele au fost realizate cu acest noul mirrorless si trei din obiectivele mele Canon RF preferate: RF 35mm f1.8 IS STM, RF 50mm f1.8 STM si RF 85mm f2.0 IS STM.
Mircea Maieru