Continuam seria “Profil de fotograf” cu Vlad Solomon, un fotograf cu o mare pasiune pentru arta vizuala. Aventura sa a inceput in 2007, cand, editand imagini in Adobe Photoshop, a decis sa inceapa realizarea propriilor fotografii. Prin studiu autodidact si o dorinta puternica de a invata, Vlad a trecut de la a fi un entuziast la a deveni un adevarat profesionist. Ceea ce ii place cel mai mult este sa surprinda momente, indiferent daca acestea sunt direct de pe strada sau din cadrul unui eveniment. In prezent, el utilizeaza echipament Canon, fiind atras in special de selectia lor de obiective excelente, si de culorile pe care le obtine cu ajutorul aparatelor lor. Planurile sale de viitor includ infiintarea unei scoli de fotografie, dornic fiind sa dea ceva inapoi comunitatii si sa ajute generatiile viitoare de fotografi sa se dezvolte in cel mai bun mod posibil.
Cum a aparut pasiunea pentru fotografie si cand s-a transformat in profesie?
Vlad: Pasiunea pentru fotografie a inceput in anul 2007. Atunci eram in liceu si abia descoperisem Adobe Photoshop. Eram fascinat de ceea ce puteam face cu el, voiam sa invat cat mai multe si sa creez arta digitala cat mai interesanta. Cautam fotografii pe internet pentru a le folosi in proiectele mele, iar la un moment dat mi-a venit ideea sa incep sa fac singur fotografiile de care aveam nevoie. Fotografiam orice mi se parea interesant si consideram folositor pentru manipularile pe care le faceam. Nu a durat mult pana am facut tranzitia completa de la arta digitala la fotografie. Am inceput sa studiez toate aspectele tehnice ale aparatului foto, sa invat reguli de compozitie si in cativa ani am reusit sa ma auto educ si sa pun in aplicare tot ce invatasem. Apoi, in 2010, cand lucram la primul job, un coleg m-a intrebat daca as fi dispus sa fotografiez botezul fetitei lui. I-am spus ca nu am experienta necesara si nu cred ca ar fi o idee buna sa lase un moment asa important in seama mea. Dar el a avut incredere in mine, mi-a spus ca apreciaza pasiunea pe care o am pentru fotografie si ca sigur vor iesi fotografii reusite. Asa s-a si intamplat, am fost foarte mandru de primul meu eveniment fotografiat si de atunci mi-am dat seama ca ma pot dedica 100% acestei profesii. Au trecut 14 ani de atunci si pot spune ca a fost cea mai buna decizie pe care am luat-o.
Care sunt provocarile pe care le intampini cel mai des in cadrul proiectelor tale?
Vlad: Cred ca este o chestie subiectiva ce tine de fiecare. Pentru mine, provocarea cea mai mare este sa nu imi setez asteptari atunci cand incep sa fotografiez un proiect, sa ma las ghidat, sa am incredere in mine si in experienta acumulata.
Din punctul tau de vedere, ce reprezinta o fotografie buna?
Vlad: O fotografie buna trebuie sa starneasca o emotie in privitor, fie ca este tristrete, bucurie, sau mirare. Bineinteles, tehnica este foarte importanta, dar cred cu tarie ca o fotografie care transmite ceva dar nu este perfecta din punct de vedere tehnic, este mai buna decat una care nu ne spune nimic si este tehnic ireprosabila.
Ce preferinte ai, ca gen de fotografie?
Vlad: Mi-ar fi greu sa ma incadrez unui gen anume, cel mai mult imi plac momentele. Fie ca vorbim despre un moment de pe strada, sau de la un eveniment.
Ce echipament foto utilizezi în prezent si de ce l-ai ales?
Vlad: Intotdeauna am folosit echipament Canon. Ca body-uri momentan folosesc: Canon R6, 5D Mark IV, 6D Mark II. Iar ca obiective: 35mm f/1.4; 85mm f/1.8; 16-35 f/4 IS; 135 f/2 si 100mm f/2.8 Macro. Am ales Canon inca din 2008 si am ramas fidel brand-ului in primul rand datorita selectiei de obiective excelente pe care o ofera. Iar in al doilea rand, imi plac culorile pe care le obtin cu body-urile Canon.
Care sunt planurile tale de viitor în acest domeniu?
Vlad: Am ajuns in punctul in care simt o datorie de a oferi ceva inapoi. Vreau sa-i ajut pe cei pasionati de fotografie sa aiba acces la cele mai bune informatii si experiente practice. Asa ca am luat decizia ca impreuna cu logodnica mea, Larisa Stanca, sa infiintam o scoala de fotografie (ScoalaFoto.ro). Lucram intens la acest proiect si ne dorim sa crestem o comunitate cat mai mare si sa ajutam generatiile urmatoare de fotografi sa se dezvolte in cel mai bun mod posibil.
Un sfat pentru cei ce sunt la inceput de drum in domeniul fotografiei?
Vlad: Nu va comparati cu ceilalti. Fiecare are parcursul sau si se afla in momente diferite pe acest parcurs. Nu renuntati, credeti in voi si puneti osul la treaba! Feriti-va de mediocritate si tindeti tot timpul spre a deveni cea mai buna varianta a voastra.
Cu peste 14 ani de experiență, Vlad explorează problemele, provocările și succesul în fotografia profesională. Cea mai mare provocare, spune el, este să nu-și seteze așteptări. Vizionându-și viitorul în acest domeniu, Vlad dorește să-și împărtășească experiența și cunoștințele cu alții, astfel planifică să înființeze ScoalaFoto.ro. Sfatul său pentru cei la început de drum în fotografie este simplu - să nu se compare cu ceilalți, să creadă în ei înșiși și să evite mediocritatea. Speram ca ati reusit sa il cunoasteti putin mai bine si ca povestea sa v-a inspirat in cel mai bun mod posibil!
Pe Vlad Solomon il puteti urmari si pe alte platforme: Instagram, Website